![Blir klar til jul uten stress](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/28640/images/fec34fb-2e2-c647-c110-36871a7650bb_328a559f-a490-4cba-8d38-9dbe0a609524.png)
5 tips for advent uten stress
Nov 12, 2019Har du kjent på følelsen av at alle er kommet så langt i juleforberedelsene og du knapt i gang ennå?
Jeg vil ikke at du skal ha en desember full av stress og her er 5 tips som holder stresset unna.
Det er mange som starter tidlig med gaveinnkjøp, pynting, baking og andre oppgaver. Det er mange grunner til det, men den viktigste er at det passer dem og de ønsker å få unna en del forberedelser i november.
Det kan være at de vet de må jobbe ekstra mye inn mot jul, det kan være sykdom som gjør at de trenger lenger tid, det kan være at de er bortreist i store deler av advent - eller bare trives med å være tidlig ute!
Tenkte mange år på at jeg måtte starte å kjøpe julegaver mye tidligere så jeg ble ferdig med alt i november, men har jo skjønt at min julestemning kommer fordi jeg gjør en del julete oppgaver i desember. Så min tradisjon nå har blitt at jeg gjør en del i november og resten i desember, som er vinn-vinn siden jeg får bedre tid til å gjøre det jeg vil uten stress og samtidig har litt julete oppgaver igjen i desember som gir julestemning.
Det viktige er at det er en balanse på hvilke oppgaver som gjenstår og tid & kapasitet tilgjengelig hos deg. Har du kort tid igjen til jul i år, så juster forventninger i
5 tips som hjelper deg i mål
1. Få oversikt
Det første tipset er å få oversikt over over hvilke oppgaver som skal gjøres og fordele. Rydd plass til en rolig stund for deg selv og start med å ta en “hjernetømming” der du bare ramser opp alt du kommer på. Om du gjør det på en blokk, notatbok, egen juleplanlegger, i et word, excel, google-dokument, en app på mobilen, one note eller evernote er ikke så nøye nå.
Skriv ned absolutt alt fra innkjøp av strømpebukse, gulvvask, gavepapir osv. Jeg bruker en kombinasjon av papirform og elektroniske hjelpemidler slik at jeg har tilgang til lister og gjøremål på mobil når jeg er ute på “oppdrag”.
Ta så og del oppgavene i ulike kategorier som julegaver og julekort, bakst, meny/matinnkjøp, husarbeid, opplevelser, julepynting eller andre kategorier du vil ha med. Kanskje du skal reise bort og trenger en pakkeliste?
Sjekk fryseren og planlegg noen middager slik at du får tømt litt der. Sjekk skuffer og skap med tørrvarer Har du kanskje nok krydder fra i fjor til julekaker? Hva med servietter og lys til advent. En oversikt her vil spare deg for penger og irriterende bomkjøp.
Del det opp i mindre lister (eller prosjekter om du vil)
Hver kategori for seg gjør at jeg lett ser hva som gjenstår i sjekkliste for hva som skal gjøres.
Hvis du vil starte med julegaver tidligere neste år så er her tips for det:
Skriv ned navn på alle som du skal kjøpe / ordne gave for, noter ned størrelser, hvor gamle de er eller annen info du trenger. Send meldinger og sjekk størrelser om du mangler det. Spør hva slags interesser barn og voksne har og se om du finner en julegave som passer. Jo før du begynner å jobbe med denne delen av julegavelisten, jo lettere blir selve jobben med å finne eller lage julegave som passer.
Sett beløp du planlegger å bruke til hver og summer opp. Blir det mer enn du trodde, så juster ned eller finn andre gavetips. Vi skal ikke blakke oss på jula.
Måned, uke og dag
For hver måned så skriver jeg ned alt jeg vil gjøre de kommene ukene.
For hver uke så tar jeg en titt på månedens plan og ser hva jeg vil gi fokus til denne uken og ikke minst, sjekker kalender så jeg ser om det er tid til noe ekstra ved siden av vanlig liv.
For hver dag så ser jeg på ukens oppgaver for å vurdere hva jeg vil prioritere idag. Jeg liker å ha korte dagslister med kun det jeg prioriterer i dag, så jeg ikke blir overvelda av en lang juleliste som inneholder alt som skal gjøres over flere uker.
Ta vare på oversikten du lager i år til neste år og du får en god start på neste års juleplanlegging.
"Ta vare på oversikten fra i år til neste år"
2. Legg alle frister i kalenderen din
Legg inn frister og avtaler slik at du ser de ofte, og sett på varsel på de som er viktige å huske. Jeg bruker hele tiden kalender og andre systemer som hjelper meg å huske, slik hjernen kan få konsentrere seg om andre ting. Etter mange år med lavt stoffskifte så er hjelpemidler for å huske helt gull!
Like viktig er det få oversikt over hvor mye tid som går vekk til avtaler du må delta på. Er det noe du må forberede før avtalene? Legg inn Postens frist om du skal sende noe. Frist for å lage fotojulekalender om du skal lage det til besteforeldre eller andre.
Ser du at kalenderen blir for full, så kjenn etter om du skal si nei til noe, eller droppe en aktivitet. Å si nei er å ta vare på deg selv slik at du igjen kan ta vare på dine.
Jeg har laget en egen Juleplanlegger som er super for å planlegge julen og den kan du sjekke ut her.
3. Senk forventningene
Senk forventningene på hva du må gjøre. Det er koselig med 7 slag til jul, men det er ikke like koselig om det står igjen masse tørre julekaker i boksene i januar. Hvis du vet at det er 3 sorter julekaker som spises hos dere, så bak de 3 sortene og dropp resten.
Det samme gjelder julevasken, senk kravene. I gamle dager med mye fyring innom hus, dårlige vifter på kjøkkenet, trekkfulle vinduer og slikt så var behovet mye større for rundvask.
Jeg tar julevasken som en litt mer enn den vanlige helgevasken. Vegger og tak blir ikke vasket her, ei heller innvendig i skap og skuffer. Vask på slike områder kan jeg gjøre resten av året om det skulle være behov for det.
Men jeg har gått i julevaskfella tidligere og så skulle gjøre det så ordentlig og rent til jul. Stod og skura dusjen på lillejulaften her for noen år siden, men det eneste det gav meg var dårlig humør, null energi og i alle fall ikke bedre julestemning. Så ikke gjør som jeg gjorde.
Så en diger julevask kan du hoppe over det med god samvittighet og de fleste av oss har mer enn nok å gjøre på denne tida. En større husvask kan fint vente til våren og sola er tilbake. For det jul blir det uansett!
4. Juks der du kan
Eller sagt på annen måte, gjør det enkelt der du kan. Med mer vett på baken så setter jeg nå stor pris på alt som forenkler hverdagen min. Det har vært nok av runder der jeg har vært kaputt når jula kom fordi jeg skulle “bare” og tenkte at jeg burde bare. Blir det himla mange “bare, bare” så går du tom for energi og tid, og alt blir bare stress og ikke gøy.
Det er helt ok å kjøpe ferdige julekaker hos bakeren. Eller ferdig pepperkakedeig, sauser, ferdig innpakka gavesett, strikka votter også videre.
Å handle på nett er et alternativ og helt greit å bruke. Er det travelt hos deg så er netthandel noe som kan gjøres fra sofaen og spare deg løpeturer i butikker som du kanskje ikke har tid eller krefter til. Du må gjøre det som passer deg best.
Vær forberedt til salgsperioder som kommer frem mot jul. Har du oversikt over hva du skal kjøpe i julegaver så kan gjøre kupp her ved å få tak i gaver som du er ute etter. Men ikke la deg lure til å bruke masse penger på ting du ikke trenger.
Lag en liste og hold deg til den. For du har ikke spart penger uansett hvor mye avslag det er på gjenstanden, men du har brukt penger. Så la pengene gå til det som var planlagt.
5. Deleger eller dropp noe
Nei, du må ikke gjøre alt alene eller på egenhånd. Be om hjelp og deleger. Få hjelp av barn, partner, byttehjelp med venninner til litt husvask eller baking.
For eksempel: om du baker litt ekstra brune pinner til en venninne, så kan hun lage ekstra porsjon med kokosmakroner.
Så slipp andre til. Det blir mer enn bra nok enda det ikke blir akkurat på din måte.
Tenk også over hva du gjør av gammel vane og forventninger, som ikke har med julestemningen å gjøre. Er det noe du kan droppe å gjøre i år?
Så senk skuldrene og kos deg med adventstida som står foran oss nå. For det blir jul likevel, uansett om dusjen er nyskrubba eller ikke.
Riktig god jul når den tid kommer til deg og dine.